Historiek

Een stukje geschiedenis …

Onze school werd bijna 180 jaar geleden opgericht in het centrum van Michelbeke, in het jaar 1837 om precies te zijn. Toen nog enkel als basisschool, maar daar kwam later ook secundair onderwijs bij. Het secundair was enkel voor meisjes bestemd. Op de lagere school waren ook jongens toegelaten. Dat klinkt misschien gek, maar was helemaal niet zo ongebruikelijk in die tijd. Opmerkelijk: het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog eer de school haar huidige naam, ‘Instituut Stella Matutina’, kreeg.

Traditie en toekomst

Bij de start kende Stella Matutina drie afdelingen: een huishoudkundige-, kledings- en familiale afdeling. Later werd ook nog een huishoudregentaat opgericht, die Sociaal-Technische werd gedoopt. Nog iets later werd de afdeling kleding geschrapt en vervangen door een richting Hotelbedrijf. Stella Matutina was daarmee het allereerste instituut in Oost-Vlaanderen die een hotelopleiding startte.

De verschillende afdelingen zijn over de jaren heen uitgegroeid tot het huidige studieaanbod. De school heeft haar aanbod steeds zoveel als mogelijk afgestemd op de vraag van zowel leerlingen als de arbeidsmarkt. Nieuwe studierichtingen, zoals Toerisme, werden opgestart en bestaande studiegebieden met specialisatiejaren uitgebreid. Bij de hotelopleiding kies je voor een smaakvol specialisatiejaar Voeding, Specialiteitenrestaurant of Drankenkennis. Hiermee wil de school aan elke leerling de kans geven zich in zijn of haar specifieke interesses te verdiepen. Traditionele waarden worden in een toekomstgericht jasje aangeboden.

Komende events!

Groeiende bevolking

Samen met de verschillende studierichtingen groeide ook het aantal leerlingen. Waar in 1986 slechts 17 jongens de school bevolkten tussen maar liefst 352 meisjes, is dit ondertussen al iets meer in evenwicht. De school biedt nu onderdak aan ruim 400 leerlingen, waarvan ongeveer 40% jongens en 60% meisjes zijn. Geen reden tot paniek dus: zowel een goeie vriend als je eerste liefje loop je hier misschien tegen het lijf.